Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Grafika fórumon
részletek »

Grafika fórum

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Grafika fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: grafika.tlap.hu » Grafika fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Webdesigner2014.02.04. 00:31 | Válaszolok | #67854
Webdesigner

Oldalához megbízható webdesignerre van szükség? Kialakítaná vállalkozása arculatát? Bemutatkozó videót készíttetne? Fényképet retusáltatna? Névjegyet, levélpapírt, prospektust szeretne csináltatni? Keresse fel Molnár Szabolcs szabadúszó webgrafikust, aki mindezen feladatokban hatékony szolgáltatást tud ajánlani, gazdag tapasztalata a grafika, webgrafika, arculattervezés területein, továbbá a legújabb rajzprogramok (Photoshop CS4 és Illustrator CS4), videó vágó és -szerkesztő programok (After Effects) használata biztosíték a színvonalas, garantáltan határidőre elkészített végeredményre.

Demeter Sándor Attila2010.05.31. 08:30 | Válaszolok | #18036
Demeter Sándor Attila

Érdekességek -

Mottó:" A semmiből teremtettem egy új, más világot."

A követezőkben a projektív geometria alapjaival, a homogén koordinátákkal és azokkal egyszerűsített, már tárgyalt transzformációkkal ismerkedünk meg, mintegy kiegészítésként az eddigiekhez. Erősen elméleti alapon és a teljesség igénye nélkül tárgyaljuk a megfelelő részeket, ezért a cikk azoknak ajánlható akik már mélyebben megismerkedtek a matematika rejtelmeivel. Viszont azok számára is hasznos is lehet, akiknek még mindez nem mond túl sokat, de későbbi tanulmányaik során talán jó hasznát vehetik. Ebben az összeállításban elsősorban az a célunk, hogy a különböző síkbeli, és térbeli transzformációkhoz olyan matematikai formalizmust találjunk, melyet egyszerűen és hatékonyan lehet algoritmizálni számítógépes rendszerekben. Az affin transzformációk és a vetületképzés műveleteinek egységes, közös leírásához a homogén koordináták leírásával juthatunk. Köszönhetjük ezt Bolyai Jánosnak!
Projektív geometria fogalma

Az euklideszi térrel már mindenki megismerkedhetett tanulmányai során, algebrai alapját pedig a Descartes koordinátarendszer jelenti. Ezzel a rendszerrel mi magunk is bőven foglalkoztunk már a sorozaton belül. De sajnos az euklideszi térben nem minden pont vetíthető centrálisan. A centrális projekcióra lyukas (ideális térelemek)! Gondoljunk csak bele, hogy mi történik azokkal a pontokkal, amik párhuzamosak a képsíkkal. Ilyenkor a pontokat jellemező vetítősugarak is párhuzamosak a képsíkkal, és nem felel meg képpont az euklideszi geometriában. Ezek a pontok a "végtelenbe vetülnek". Természetesen erre a problémára megoldást jelent a projektív geometria, ahol is a lyukas tereket "betömködik", "ideális térelemekkel". A projekti geometria tehát felfogható az euklideszi geometria és az ideális pontok egyesítéseként. Felvetődhet a kérdés, hogy miként is lehet betömködni a lyukas tereket az euklideszi geometriában? A tér minden egyes egyenesét a közönséges pontokon túlmenően egy ideális ponttal egészítjük ki. Definició szerint párhuzamos egyenesekhez egy ideális pont tartozik meyekben ezek "metszik" egymást.Egy sík ideális pontjai egy ideális egyenesen vannak . Párhuzamos síkok ideális egyenesei megegyeznek. A tér ideális egyenesei egy síkban vannak, a tér ideális sikjában. Az ideális térelemeket "végtelen" távoli térelemeknek is szokták nevezni. A számítógépes grafikában az ideális térelemek bevezetése azért nagyon fontos, mert a párhuzamos és nem párhuzamos térelemek kezelése ezzel a módszerrel egységesen megoldható. A projektiv geometriában az algebrai alapot a homogén koordináták jelentik.

Demeter Sándor Attila2010.05.04. 14:18 | Válaszolok | #16919
Demeter Sándor Attila

Kedves Látogató!

Kérem nyugodtan tegye fel kérdését a grafikai dolgokkal, grafikusokkal kapcsolatban!

Üdv: Szerk.

Grafika magazin hírek
Ügyes grafikai megoldásokkal készített óriás betű
Ügyes grafikai megoldásokkal készített... A vektoros programokkal készített rajz kicsiben, végeredményben azonos lesz a bármekkora méretű logónkkal. Úgynevezett arányos felnagyítás végeredményt kapunk. Óriási méretű betű is elkészíthető grafikai programunkkal, amit később élethű nagyságban láthatunk viszont. Természetesen az óriás betűk előállításához megfelelő technikai hátterek szükségesek....
A led világítás legjobb hatása akkor látszik a legjobban, ha kellő távolságra van szerelve.
A led világítás legjobb hatása akkor... A hátulról világított felirat-logónál, amikor a led beépítésre kerül reklám...
A számítógépes grafika atyja kapta az idei Kiotó-díjat
A számítógépes grafika atyja kapta az... Az újabb díjat bezsebelő Ivan Sutherland az informatika történetének legnagyobb...
tlap.hu2010.04.12. 23:33 | Válaszolok | #14566
tlap.hu

Üdvözlünk a(z) grafika.tlap.hu fórumán!

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü