Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az újabb díjat bezsebelő Ivan Sutherland az informatika történetének legnagyobb hatású alakjai közé tartozik. - Grafika magazin
részletek »

A számítógépes grafika atyja kapta az idei Kiotó-díjat

Grafika Magazin - grafikai témákkal, grafikusokkal kapcsolatos információk, cikkek olvashatóak.
Grafika magazin
Itt vagy: Grafika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A számítógépes grafika atyja kapta az idei Kiotó-díjat
A számítógépes grafika atyja kapta az idei Kiotó-díjat
A számítógépes grafika atyja kapta az idei Kiotó-díjat
Az újabb díjat bezsebelő Ivan Sutherland az informatika történetének legnagyobb hatású alakjai közé tartozik.
A számítógépes grafika

megteremtőjének tartott amerikai Ivan Sutherland kapta idén a Kyocera alapítója, Inamori Kazuo létrehozta Inamori Alapítvány által 1985 óta odaítélt, igen rangosnak számító Kiotó-díjat a technológiai kategóriában - a művészeti kategóriában egy indiai irodalomkritikus, Columbia Egyetemen tanító Gajatri Cshakróvórti, a tudományos kategóriában pedig egy japán molekuláris biológus, Ohszumi Josinori érdemelte ki az elismerést.

Az 1938-ban született Sutherland a legismertebb informatikusok közé tartozik a világon, az internet és a számítástechnika hőskorának nagy úttörője. Ikonikussá vált programja, az 1963-ban PhD-dolgozatként megalkotott Sketchpad, melyért 1988-ban az informatikusok legmagasabb szintű elismerését, a Turing-díjat is megkapta.

A Sketchpad nemcsak hogy a grafikus

felhasználói felületek ősapja, hanem igen nagy hatással volt a számítógépes grafika egészének kialakulására, így például a tervezésre használt modern CAD-programok is korai elődjüket tisztelhetik benne. De Sutherland forradalmit alkotott a virtuális valóság területén is, 1968-ban hallgatójával, Bob Sproull-lal együtt fejlesztették ki az első ilyen rendszert, a speciális szemüvegével virtuális élményt kínáló Sword of Damoclest. Sutherland a későbbiekben rengeteg, a számítógépes grafikát nagyban előrevivő fejlesztésnek volt kezdeményezője vagy részese, számtalan szabadalom köthető a nevéhez.

A szokásos novemberi ünnepélyes díjátadón a kitüntettek nemcsak az oklevelet és az arany érmét kapják meg, hanem a díjjal járó 50 millió jent (körülbelül 142 millió forintot) is.
Hirdetés
Ivan Sutherland
Ivan Sutherland mutatta be radikálisan új elképzelését arról, hogyan használható a számítógép a tervezésben. Ő nyitotta meg az utat a számítógépes grafika számára, s tette széleskörűvé a számítógép felhasználást. Ivan Sutherland 1965-ben így vélekedett: ”A számítógép megadja nekünk azt a lehetőséget, hogy pszichikumunkkal fölfogjuk a föl nem foghatót, betekintsünk a matematika csodavilágába.” Sutherland létrehozta az első olyan számítógépes tervezési rendszert, melynek alapja a fejre erősített kijelző volt, amelyet a VR sisak elődjének tekinthetünk. Később Ivan Sutherland megalapította az Evans & Sutherland céget, amely főleg katonai szimulátorokat gyártott.
Sketchpad demo
Tekintse meg ezt a videót is.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Kiotó-díj, grafika, grafikai elismerés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-08 08:45:35
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü